ERUSAM Tarafından Mavi Vatan Konulu Konferans Düzenlendi

ERUSAM Tarafından Mavi Vatan Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) tarafından “Mavi Vatan ” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Emekli Tümamiral Doç Dr. Cihat Yaycı katıldı.

Online olarak düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan ERUSAM Müdürü Prof. Dr. Muharrem Akoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’ya teşekkür etti.

Vatan sevgisini imandan gören bir kültür havzasına sahip olduğumuza dikkat çeken Akoğlu, “Genellikle vatan denildiğinde; sıktığımızda şüheda fışkıran toprağı anımsarız. Bununla birlikte üç tarafı denizlerle çevrili olan vatanımızın doğal olarak denizlerde de bir uzantısı vardır. Bu da Mavi Vatan’dır” dedi.

Açılış konuşmasının ardından ERUSAM Müdür Yardımcısı Arş Gör. Dr. Tekin Aycan Taşçı’nın moderatörlüğünde Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Emekli Tümamiral Doç Dr. Cihat Yaycı Mavi Vatan konulu konferans verdi.

Katılımın yoğun olduğu konferansta Doç. Dr. Cihat Yaycı, önemli bir altyapıya sahip olan Erciyes Üniversitesi’nin milli sorunlara dair düzenlediği bilimsel faaliyetler sebebiyle önemli bir üniversite olduğunu vurgulayarak başladığı sunumunda; Türk denizcilik tarihi, Türklerin Ege ve Akdeniz hakimiyeti tarihi, dünya deniz ticareti ve enerji kaynakları örneğinde denizlerin önemi ve Türkiye’nin neden denizlere önem vermesi gerektiği konularından bahsetti. Dünya doğalgaz, petrol ve kaya gazı rezervlerinin önemli bir kısmını derinliklerinde barındıran denizlerin önümüzdeki yüzyıllarda uluslararası mücadele alanına dönüşeceği öngörüsünde bulunan Yaycı, Türkiye’nin gelecek nesillerinin bu bilinçle hareket ederek bu sürece sahip çıkacağını ümit ettiğini ifade etti.

Bu anlamda Türkiye’nin tarihi derinliğinden beslenen Mavi Vatan’ın her Türk evladı tarafından benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Sunumuna Mavi Vatan doktrinini anlatarak devam eden Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz-Libya-İsrail hattında oyun kurucu bir aktör olması gerektiğini, bu konularda yapılacak görüşmelerin Türkiye’nin çıkarları ön planda tutularak değerlendirilmesinin zorunluluk olduğunu söyledi.

Bu sayede Türkiye merkezli yeni bir sürecin başlayacağını vurguladı. Yaycı ayrıca, Mavi Vatan hakkında BAU Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezinde (BAU-DEGS) yapılan ulusal-uluslararası yayınlardan bahsederek, Avrupa dilleri dışında özellikle İbranice ve Rusça gibi dillere hâkim araştırmalara ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Konferansın tamamına https://youtu.be/skrpU1KSGn0 ERUSAM

Web Sitesi: https://erusam.erciyes.edu.tr/ ve

ERUSAM Youtube Hesabı: https://www.youtube.com/channel/UCQ7d-2VsDzFle9RKIt9TW1Q?view_as=subscriber adreslerinden ulaşılabilmektedir.

29 Aralık 2020 Salı