×
×
HABERLER
Üniversitemiz Hastaneleri’nde “ 17 Eylül Dünya FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) Farkındalık Günü” Etkinliği Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Üniversitemiz Hastaneleri’nde “ 17 Eylül Dünya FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) Farkındalık Günü” Etkinliği Düzenlendi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanelerinde “ 17 Eylül Dünya FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) Farkındalık Günü” etkinliği düzenlendi.

Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimlik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Üniversitemiz Hastaneleri İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Soner Şenel, Ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF’ in otoinflamatuar hastalıklar içerisinde en sık görülen hastalıklardan birisi olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şenel, “ FMF dünya genelinde nadir görülen bir hastalıktır; ancak Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde daha sık rastlanmaktadır. Nüfus büyüklüğü göz önüne alındığında, Türkiye dünyada en fazla FMF hastasının bulunduğu ülkedir. Türkiye'de FMF sıklığının genel olarak binde bir olduğu bilinmektedir. Ancak farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda bölgelere göre çok farklı yaygın oranlar da rapor edilmiştir. İç Anadolu Bölgesi'nden Sivas'ta 1/495, Tokat'ta ise 1/123 gibi illerde daha yüksek bir görülme oranı bildirilmiştir” dedi.

Doğru ve erken tanının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Şenel, “ FMF'nin en sık ve korkulan komplikasyonu Amiloidoz’dur. Amiloidoz organlar etkileyip fonksiyonlarını bozabilir ve böbrek yetmezliği gibi tablolara yol açabilir. Amiloidozun ilk Türkiye verisi 2005 yılında %12 iken, 2014 yılında %8 olarak bildirilmiştir. Yine de bu oranda düşme olması güzel bir gelişme olsa da amacımız bunu mümkün olduğunca sıfıra indirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için doğru ve erken tanı ve tedavi oldukça kritik bir noktadadır” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Özdemir Çiçek’te yapmış olduğu konuşmada erken tedavi ve tanının önemi vurgu yaptı.





17 Eylül 2024 Salı
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER