Üniversitemizde 5. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı Düzenlendi
Üniversitemiz tarafından “Öncelikli Alanlar Eksenli Araştırma Grupları İş Birlikleri” teması ile 5. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal çevrimiçi olarak katıldı.
Erciyes Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya, Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazlı Özsoylu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programa çevrimiçi katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, katılımcılara TÜBİTAK projeleri hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mandal, “ Türkiye Yüzyılında çevreye duyarlı, afetlere dayanıklı, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değer üreten, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye için ekosistemimiz çalışıyor. Buraya bakıldığı zaman geleceğimiz için öncelikle anahtar kelimeler noktasında çevreye duyarlı, afetlere dayalı ki bunun oluşabileceği deprem başta olmak üzere diğer afetlere dayanıklı bunu da yapabilmek için de ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değer üretme yani bunu esasen bugünkü toplantının anahtar kelimeleri olarak değerlendiriyorum. Sonrasında eğer bunlar başarılı olduğunda geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü bir Türkiye, yani biz gelirde adil paylaşırsak yukarıdaki 3 anahtar kavramı gündemimizde tutmamız gerekiyor” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun da konuşmasında Üniversitemiz hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Altun, “Üniversitemiz 1982 yılında YÖK’ümüzün kurulmasıyla birlikte Erciyes Üniversitesi adını almış, geldiği an itibariyle 45 yıllık bir geçmişi olan üniversitedir. Üniversitemizde özellikle nitelikli araştırmacıların olması ve önceki dönem rektörlerimizin ortaya koyduğu etkili vizyonlar ve projeler aslında bizim bugünlerde de daha güçlü olmamızı sağlamıştır, temellerimizi atmışlardır. Özellikle araştırma merkezlerimiz bu manada etkin bir şekilde üniversitemizin değerlendirme süreçlerinde hep yukarılarda kalmasına katkı sağlamıştır” dedi.
Konuşmasında üniversite Sanayi iş birliği hakkında da bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Özellikle araştırma üniversitesi olarak bu süreçleri nasıl yürütüyoruz, göreve geldikten sonra araştırma dekanlığı ve öğrenci dekanlığı olarak bir yapılanmaya girdik. Bu yapılanmaların etkin sonuçlarını kısa vadede proje olarak da almaya başladık. Özellikle Araştırma Dekanlığımız ile sürekli bir araya geliyoruz ve diyoruz ki hangi başlıklarda eksikliklerimiz var, yüzde 40 kalite, yüzde 40 kapasite, yüzde 20 iş birlikleri diyoruz. Bu başlıkları sürekli kendi içimizde değerlendiriyoruz. Sanayicilerimizle değerlendiriyoruz, sanayicilerimizle birlikte toplantı yapıyoruz. Bunu yaparken de sadece Kayseri’de araştırma merkezi olan sanayimizdeki firmalarla değil, iç Anadolu bölgesinde 75 adet olan araştırma merkezi olan sanayicilerimizle, ar-ge merkezi olan sanayicilerimizle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Yegâne amacımız şu; Sanayimiz bizden ne istiyor, biz sanayimizden ne istiyoruz? Bu problemleri ortaya koymak istiyoruz. Ve bunu yaptıktan sonrada hep birlikte etkin çözümler ortaya koymak suretiyle hep yukarıya ve ileriye bakarak ilerlemeye gayret ediyoruz” Ümiversitemiz birçok araştırma alanında yenilikleri açık bir üniversite olduğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Altun, “ İhtiyaç duyulduğunda aşı geliştiren bir üniversiteyiz. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. O araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sağlık dışında mühendislikte yapay zekâ alanında etkin çalışmalar yapıyoruz. Özellikle geliştirmiş olduğu Prof. Dr. Derviş Karaboğa hocamızın yapay zeka algoritması ve bu alandaki çalışmalar da bizi gerçekten çok güçlü kılmaktadır. Bunlarla yetinmiyor, ziraat alanında da etkin çalışmalar yapıyoruz. Son dönemde 1004 projesiyle sürdürülebilir ziraat anlamında çalışmalar içerisindeyiz. Baktığımızda aslında bu toplantının diğer bir amacı da 1004 projemizin açılış toplantısı niteliğini de ortaya koymuş oluyoruz. Araştırma üniversiteleri arasında yapılan değerlendirme ile ortaya konulmuş olan bu projede Erciyes Üniversitemiz açısından son derece kıymetlidir. Biz gelişmeleri takip ederken mutlaka TÜBİTAK’ın ve YÖK’ün ortaya koymuş olduğu öncelikleri kendimize adeta bir ders ediniyoruz, ödev olarak telakki ediyoruz. Bunu yaparken üniversiteler için yapılan bu değerlendirmeleri biz mutlaka fakülte bazında yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Üniversitemiz Araştırma Dekanı Doç. Dr. Gökmen Zararsız ise “Araştırma Yönetimi Süreçlerinde Kurumsal Veri Analitiği konusunda katılımcılara bilgi verildi.
Doç. Dr. Zararsız, “Üniversitemizin kurulduğu ilk günden itibaren araştırma ve geliştirme faaliyetlerine önem vermiş, bu alanda ilerlemeyi ilke edinmiş köklü bir araştırma üniversitesi olarak sağlık, fen, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında öncü çıktılar vermeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından YÖK, TÜBA ve TÜSEB’den ödüle layık görülen Akademisyenlere teşekkür beratı takdim edildi.
Akademik sunumlar ile devam eden çalıştay 1 Aralık Cuma günü sona erecek.