Üniversitemizde Çanakkale Zaferi'nin 109. Yılı Dolayısıyla “Çanakkale Milli Birlik Ruhu” Konulu Konferans Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü tarafından Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılı dolayısıyla Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Konferans Salonu’nda “Çanakkale Milli Birlik Ruhu” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. İbrahim Bozbıyık katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Dr. İbrahim Bozbıyık, Çanakkale cephesinin sadece 18 Mart’tan ibaret olmadığını bir yıldan daha uzun süre açık kalan bir cephe olduğunu söyledi.

Çanakkale kahramanlarını anlatan Bozbıyık, cephede savaşan askerlerin her birinin birer kahraman olduğunu ancak bir kısmının bazı özellikleriyle öne çıktığını vurgulayarak, “Düşman askerlerinin aksine biz tarih boyunca insani sınırların ötesine hiç geçmedik. hiçbir zaman kimseye zulüm yapmadık. Hatta her daim zulme uğrayan milletlere sığınak olduk” dedi.

Çanakkale’de kendisini en çok etkileyen olayın bomba sırtı olayı olduğunu ifade eden Dr. İbrahim Bozbıyık, “Bomba sırtı olayı çok önemli ve dünya harp tarihinde eşine rastlanması mümkün olmayan bir hadisedir. Karşılıklı siperler arasındaki mesafe yalnızca 8 metre. Yani düşman burnumuzun dibinde ve ölüm muhakkak. 1. siperdeki askerler düşmana karşı taarruza kalkarken makineli tüfek atışı karşısında adeta biçilir gibi şehit olup yere yatıyorlar. Onları gören 2. siperdekiler sıra kendilerine geldiğinde yıldırım gibi onların yerini alıyor. Ne korku, ne geri durma, müthiş bir soğukkanlılık ve tevekkülle; bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında ön siperdeki öleni görüyor, 3 dakikaya kadar kendisinin de öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor” şeklinde konuştu.

Dr. Bozbıyık konferansı, Cevat Paşa’nın “Gittiler, geçemediler, geçemeyecekler, Çanakkale geçilmez!” sözleriyle sonlandırdı.

Konferansın sonunda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Neslihan Altuncuoğlu, günün anısına Dr. İbrahim Bozbıyık’a hediye takdim etti.

20 Mart 2024 Çarşamba