Dünyada ilk ve son kez görülebilecek olan Leonard kuyruklu yıldızını Üniversitemiz Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan teleskop ve kameralarla görüntüledi.
Üniversitesitemiz, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim elamanları Araş. Gör. Dr. Mustafa Kürşad Yıldız, Dr. Cenk Kayhan (DOSAP) ve Öğr. Gör. Özgün Arslan, tarafından yapılan çalışma ile Dünyada ilk ve son kez görülebilecek olan Leonard kuyruklu yıldızını Üniversitemiz Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan teleskop ve kameralarla görüntüledi.
3 Ocak 2021 tarihinde oldukça sönük bir biçimde ilk defa gözlenen Leonard Kuyrukluyıldızı Güneş'e gittikçe yaklaşarak daha da görünür hale geldi. 80.000 yıllık bir yörünge dönemine sahip bu kuyrukluyıldız yeryüzünden ilk ve son defa gözlenecek. Yapılan bilimsel hesaplamalara göre kuyrukluyıldızın merkezi bölgesi yaklaşık 1 km genişliğinde olup buz ve kayaç yapıdadır. Güneş'e en yakın geçişini 3 Ocak 2022'de gerçekleştirecek olan Leonard Kuyrukluyıldızı gökyüzünde saniyede 71 km hızla ilerliyor.
Bu görüntündeki her bir renk, 10 saniyelik pozla 13 görüntünün üstüste bindirilmesiyle oluşturuldu. Daha sonra, renklendirme için görüntüler üç set halinde kırmızı, yeşil ve mavi renkleri temsil edecek şekilde Leonard kuyruklu yıldızı merkezlenerek tekrardan birleştirildi. Böylece beyaz kuyrukluyıldız yıldız merkezde arkaplandaki yıldızlar kırmızıdan maviye geçen renkli çizgiler halinde gösterildi. Bu durum kuyruklu yıldızın Yer'in dönüşünden daha hızlı bir şekilde hareket etmesinden kaynaklanıyor. Kuyruklu yıldızın parlak beyaz merkezinin etrafındaki yeşil-mavimsi renk, kimyasal bileşimleri nedeniyle kuyruklu yıldızlarin yaydığı tipik renktir.
İkinci görüntü ise, 10 saniyelik 5’er görüntü ile oluşturulan 3 set temel renkleri temsil edecek şekilde birleştirildi ancak bu sefer sadece yıldızlar merkezlendi. Böylece üç temel rengin birleşmesiyle beyaz yıldızların arasından yüksek hızla hareket eden kuyrukluyıldız kırmızıdan maviye geçiş yapıyormuş gibi görülür. Görüntüler aynı gün çekilmiş olup, her bir renk farklı dakikalarda kuyrukluyıldızın gökyüzündeki gerçek yerini gösterir. Kırmızı, yeşil ve mavi renkler sırasıyla saat 06:31, 06:38 ve 06:43’te alındı. Üçüncü görüntüde ise merkezlenen kuyruklu yıldız, sabit yıldızların arkaplanda olduğu resme montajlandı.
Alet ve temel gözlem bilgisi: Meade 6" LT teleskobu ve ZWO ASI 1600 GT monokromatik kamerası ile 39x10sn light, 10 dark, 10 bias kareleri (ISO 800, kamera sıcaklığı -15 Co) alındı. Kullanılan programlar, ASI Studio, ASTAP ve GIMP.