2016 Dünya Genel Sıralamalarında Erciyes Üniversitesi Türkiye Üniversiteleri Arasında 11. Sırada Yer Aldı
Türkiye’den 159 üniversite 2016 yılında yayımlanan 10 farklı dünya genel sıralamasının en az birisinde yer almıştır. Bu sıralama sistemleri; Webometrics, SCIMago, US News and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS), CWUR, RUR, ARWU ve URAP’ tır. URAP tarafından yapılan bir çalışmaya göre ülkemizden 17 üniversite dünya genelinde sıralama yapan 10 kurumdan en az 5’inin sıralamasında yer almıştır.
Bu sonuca göre Erciyes Üniversitesi 6 sıralama sisteminde yer alarak Türkiye’deki üniversiteler arasında 11. Sırada yer almıştır. 2014 yılında 4 sıralama sisteminde yer alan Üniversitemiz 2016 yılında 6 sıralama sisteminde yer alma başarısı göstermiş ve ortalama konumunu yükseltmiştir.
URAP tarafından yayımlanan raporda belirtildiği üzere, ABD’de Hobsons EMEA adlı araştırma kurumunun yabancı ülkelerde okumak isteyen 45.543 üniversite adayını kapsayan anket çalışmasının “International Student Survey 2015” başlıklı sonuç raporuna göre; başka ülkelerdeki üniversitelerde okumak isteyen öğrencilerin dünya üniversite sıralamalarını yakından izlediği açıklandı.
Raporda; yabancı ülkelerde uygun bir üniversite arayan öğrenci adaylarının; %43’ünün ARWU, %33’ünün THE, %29’unun CWUR, %29’unun QS, %23’ünün URAP, %21’inin US News, %7’sinin Webometrics, %4’ünün Leiden, %2’sinin U-Multirank ve %2’sinin de SCIMago sıralama sistemlerinin alan sıralamasını tercih ettiği açıklandı.
Hobsons EMEA raporunda; kendi ülkesi dışındaki ülkelerde eğitim almak isteyen üniversite adaylarının %26’sının üniversite alan sıralamalarına göre, %22’sinin mezunların iş bulma oranına göre, %19’unun üniversite genel sıralamalarına göre, %17’sinin eğitimin maliyetine ve %16’sının da bir üniversitenin mezunlarının işe başlama maaşına göre karar verdikleri belirlendi.
Avrupa Birliği’nin 2014’te yayımladığı “Rankings in Institutional Strategies and Processes: Impact or Illusion?” başlıklı raporda üniversite sıralamalarının önemi vurgulanmakta ve “Sıralamalar, üniversiteler için ulusal ve uluslararası düzeydeki rekabetçi konumları açısından bir uyandırma servisi görevi yapmıştır. Sıralamalar kalıcı olduğuna göre, üniversiteler bu durumla baş etmeyi öğrenmelidir” denilmektedir.
Üniversitemizin, yabancı öğrenci sayısı ve uluslararası saygın kurumlarla araştırma işbirliklerini artırabilmesi için dünya sıralamalarında daha üst sıralarda yer alması gerekmektedir. Üniversitemizin daha üst sıralarda yer alabilmesi için araştırmacılarımızın özellikle kendi bilim alanlarındaki en iyi dergilerde ve etki değeri yüksek dergilerde daha fazla makale yayımlamasına ihtiyaç bulunmaktadır.