×
×
HABERLER
Üniversitemiz Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Tarafından İlk Kez Psikrofil Özelliğe Sahip, Dünya Çapında Yeni Bir Helicobacter Türü Keşfedildi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Üniversitemiz Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Tarafından İlk Kez Psikrofil Özelliğe Sahip, Dünya Çapında Yeni Bir Helicobacter Türü Keşfedildi

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat AYDIN’ın öncülüğünde gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma sonucunda, ülkemize özgü Kapadokya Kertenkelesi (Apathya cappadocica) ve Tarla Kertenkelesi (Ophisops elegans)’nden psikrofil özellikte (14℃’de üreyebilen) dünya çapında yeni bir Helicobacter türü keşfedildi. Tespit edilen bu yeni Helicobacter türüne Latince’de “Kapadokya” anlamına gelen “cappadocius” ismi verildi.

Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat AYDIN’ın yürütücülüğünü yaptığı ve araştırmacı olarak Prof. Dr. Seçil ABAY, Prof. Dr. Tuba KAYMAN, Prof. Dr. Aziz AVCI, Prof. Dr. Kurtuluş OLGUN, Prof. Dr. Nazan ÜZÜM, Doç. Dr. İzzet Burçin SATICIOĞLU, Doç. Dr. Emin BOZKURT, Dr. Öğr. Üyesi Serdal TARHANE, Dr. Öğr. Üyesi Emre KARAKAYA, Dr. Daniel JABLONSKI, Araş. Gör. Özgür GÜRAN ve Doktora Öğrencisi Cansu GÜRAN’ın yer aldığı araştırma sonucunda, ayrıntılı fenotipik, kemotaksonomik ve genom analizler ile kertenkelelerin sindirim sisteminden ilk kez psikrofil özellik (14℃’de üreyebilen) gösteren yeni bir Helicobacter türü tanımlandı ve “Helicobacter cappadocius” olarak isimlendirildi.

İsimlendirme çalışmasında keşfedilen bakteriye, bakterinin izole edildiği kertenkelenin ismine ithafen Latince’de “Kapadokya” anlamına gelen “cappadocius” ismi verildi.

Türkiye’den tanımlanması yapılan bu yeni tür ile birlikte, Helicobacter genusunda kayıtlı olan tür sayısı 54’ten 55’e yükseldi.

Çalışma ekibince isimlendirilmesi yapılan Helicobacter cappadocius’a ilişkin makale, bakteriyel taksonomi alanındaki en üst düzey dergi olan “Systematic and Applied Microbiology” dergisinde yayınlanmıştır.

(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0723202024000717#s0125). 14℃’de üreme özelliğine sahip tek ve yeni Helicobacter türü olan H. cappadocius’un bu ısıda üreme özelliği ile ilgili moleküler düzeydeki araştırmalara (proteomik ve transkriptomik analizler) devam edilmektedir.






21 Ekim 2024 Pazartesi
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER