×
×
HABERLER
Üniversitemizde “5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi” Düzenlendi
HIZLI ERİŞİM

HABERLER
Üniversitemizde “5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi” Düzenlendi

Aşı Bilim Derneği tarafından, Üniversitemiz ev sahipliğinde “5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi” düzenlendi. “Yenilikçi Aşı Teknolojileri” teması ile düzenlen kongrede Aşı teknolojileri başta olmak üzere birçok konu ele alındı.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen kongreye; Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Dursun, Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürbüz, Üniversitemiz önceki dönem Rektörlerinden Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, önceki dönem Sağlık Bakan Yardımcısı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Üniversitemiz Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede ilk olarak keman ve piyano dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun katılımcıları selamlama videosu yayınlandı.

Yayınlanan videoda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “5. Uluslararası aşı bilimi ve kongresinin aşı bilimi ve halk sağlığına önemli katkılar sunacağına inanıyor, tüm katılımcılara ve destek veren bilim insanlarına teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı olarak bilimsel çalışmaları desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Araştırma ve gelişme faaliyetlerine verdiğimiz öncelik, ülkemizin sağlıkta daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlıyor” dedi.

Kongrenin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, üniversitenin başarılarına katkı sağlayan Üniversitemiz önceki dönem Rektörlerine ve hayırseverlere teşekkür etti.

Üniversitemizde yürütülen aşı çalışmalarındaki özverili çalışmalarından dolayı Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye de teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun, “Biz şunu düşünüyoruz, ülkemizin ortaya koyacağı stratejilerde üniversitelerinde mutlaka eğitim- öğretim, uluslararasılaşma, AR-GE süreçleri, toplumsal katkı başlıklarında da katkılar ortaya koyması vazgeçilmezdir. Üniversite olarak da biz bu doğrultuda aşı süreçlerini bir stratejiye tabii tutalım gayretiyle yola çıkmıştık ve orada Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamla yaptığımız görüşmelerin bir neticesi olarak, Aşı araştırma geliştirme enstitüsünü kurmak kısmet oldu. Bu manada süreçlerdeki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar hocamıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmasında ERC - European Research Council Projelerinde yer almak için Brüksel’de Erciyes Üniversitesi Ofisi’ni açacaklarının müjdesine veren Rektörümüz Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Özellikle üniversitemizin ERC - European Research Council Projelerinde olması ve oradaki fonlardan ciddi proje katkıları sağlamasını ben ülkem ve insanlık için çok stratejik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Buradan ilk defa açıklamak istiyorum. Biz ERC - European Research Council projelerinin merkezi olan Brüksel’de Erciyes Üniversitesi Ofisi’ni açıyoruz. Bu ofiste araştırmacılarımızın belirli periyodlarda Bürüksel’de ERC - European Research Council Projeleri için paydaşları ile görüşmelerde bulunması ve oradan yeni projelere yelken açmaları için ortam oluşturma düşüncesi ile bir adım atmış olduk. Buradan da çok önemli sonuçların geleceğini düşünüyorum. Hatta çok önemli bir ERC - European Research Council Projesi’nde ikinci aşamadaki mülakatı da vermiş durumdayız ve sonucunu bekliyoruz. Bunlar ülkemize önümüzdeki süreçlerde çok önemli katkılar sağlayacak.”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da konuşmasında “Kongremizin bu yılki teması olan yenilikçi aşı teknolojileri günümüzde küresel sağlık açısından hayati bir öneme sahiptir. Teknolojinin bilimsel keşiflerin ve multidisipliner yaklaşımların hızla geliştiği bu dönemde aşılar insanlığın en büyük kurtarıcılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Üniversitemiz önceki dönem Rektörlerinden Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise konuşmasında geleceğin iyi okunması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Keleştemur, “Aşı bilimi için yapay zeka çalışmalarının önem kazanacağını düşünüyorum. Belki yıllarca yapmak zorunda olduğumuz şeyleri birkaç saate yapabilecek duruma geleceğiz. Buda bize temel bilimlerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Önceki dönem Sağlık Bakan Yardımcısı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe de şunları kaydetti: “Bilim sadece bireysel çabalarla değil, ortak akılla iş birliği ve dayanışmayla büyür. Bizle bilgi birikimimizi birleştirerek ülkemizi aşıda dışa bağımlılıktan kurtarabiliriz. Bu kongrede de bu iş birliğinin bu ortak çalışmanın en güzel örneklerinden biridir. Bugün Türkiye’de aşı biliminde önemli adımlar atan siz değerli bilim insanlarımızla birlikte olmak geleceğe dair umutlarımızı pekiştiriyor.”

Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz ise mevcut aşı teknolojilerinin artık değiştiğini söyledi.

Prof. Dr. Gürüz, “İnaktif aşıların ne kadar önemli olduğunun en önemli delillerinden bir tanesi geçmiş teknoloji olmasına rağmen Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibinin yarattığı TURKOVAC’tır” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli de konuşmasında “Bu yılki aşı kongremizin teması yenilikçi aşı teknolojileri. Özellikle kongremizde gerek değerli hocalarımızın konuşmaları gerekse yapılan çalışmaların sözlü anlatımlarıyla beraber yenilikçi aşı teknolojileriyle ilgili kongremizde önemli konuşmalar yapılacak ve bu konu da neredeyiz ve nerde olmamız gerektiğiyle ilgili birtakım fikirler ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Aşının stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özdarendeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşılar sadece halk sağlığını korumakla kalmayıp, aynı zamanda salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli araçtır. Hepimizin yaşadığı Covid-19 pandemi sürecinde aşıların ne kadar stratejik olduğunu, aşı geliştirmenin, üretiminin ve dağıtımının ne kadar önemli olduğunu hep birlikte yaşadık.”

Üniversitemizin aşı alanındaki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Özdarendeli şunları kaydetti: “Biz Erciyes Üniversitesi olarak 2012 yılında laboratuvarlarımızın kurulması ile aşı çalışmalarına başladık. Bu manada kurulum aşamasında Üniversitemizin Rektörü olan Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur hocamıza da desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. 2015 yılında da ülkemizin ilk aşı araştırma ve geliştirme merkezi olduk. Bu noktada çalışmalar devam etti ve bir başarı hikayesi olan TURKOVAC Aşısının ilk izlendiği merkez olmanın da gururunu taşıyoruz. 2024 yılında ise Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun’un büyük destekleri ile Hacettepe Üniversitesi’nden sonra ülkemizin ikinci Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü olmanın gururunu yaşıyoruz. Enstitü ile birlikte yeni aşı çalışmaları hiç durmadan projeler ile devam edecektir ve yeni öğrencilerin ile aşı bilimi ile uğraşan insanların yüksek lisans doktora yapacağı bir ortam oluşacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından kongrede; Aşı teknolojileri, Dış membran vezikül, Aşı adayı antijen keşfi, Yeni aşıların hesaplamalı tasarımı, In siliko antijen tasarımı, Aşı geliştirmede yapay zeka (AI) yaklaşımları, Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar (SARS CoV-2, Influenza, RSV, Hepatit, Sıtma, Tüberküloz, Pnomokok, meningekok, v.b.), Özel risk gruplarının aşılanması, Bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı aşılar (Kanser aşıları, Allerji aşıları, nörolojik hastalıklara karşı v.b.) Veteriner aşılar, İhmal edilen hastalıklar için aşılar, Adjuvantlar (CPG, Alum, nano adjuvanlatlar, lipozomlar v.b.) Aşı immünolojisi,Aşı çalışmalarında kullanılan hayvan modelleri, Aşı geliştirme ve değerlendirmede kontrollü insan enfeksiyon modelleri, GMP üretim (Alt akım, üst akım, proses içi kontroller ve GMP yasal onay), Toksisite analizi, Klinik araştırma (Klinik çalışma dosya hazırlığı, Yasal otorite başvurusu, Faz 1, Faz 2, Faz 3, Faz 4 klinik çalışma), Epidemiyolojik çalışmalar, Aşılama ve aşı politikasının sosyo-politik etkileri, Aşı tereddütü, Aşılama programı ve anne bağışıklaması, Aşı finans ve ekonomi politikaları, Tek sağlık, Karmaşık ortamlarda tek sağlık konularında sunumlar gerçekleştirildi.




17 Ekim 2024 Perşembe
Toplam 0 görüntüleme
DİĞER HABERLER